top of page

Dve veci, ktoré potrebujete vedieť pred vyskúšaním hypnózy

Aktualizováno: 28. 10. 2023

Nie je neobvyklé, že ľudia prichádzajú ku mne s vlastnými predstavami o tom, čo je to hypnóza, alebo aká by sa mala byť. Niekedy sú tieto myšlienky blízko reality, ale častokrát sú úplne mimo. To je pochopiteľné, pretože populárnu kultúru fascinujú veci ako „kontrola mysle“, nevedomé činy a nezistiteľný nátlak, alebo moc na druhým človekom. Tieto predstavy o hypnóze sú na míle vzdialené od toho, čo moderná hypnóza vlastne je. Skutočná hypnóza by totiž nevytvorila také zaujímavé hollywoodske filmy :). Takže nemôžeme očakávať, že filmy, knihy, povery a divadelné predstavenia poskytnú presné informácie o tom, čo je hypnóza.


Počas prvých rozhovorov s klientmi, ktorí sa zaujímajú o hypnózu a hypnoterapiu, sa zaoberáme tým čo skutočne je a čo nie je hypnóza.



Hypnotické tranzy zažívame počas dňa neustále - doslova mnohokrát denne. Je to napríklad vtedy, keď sa učíme, keď snívame, keď sa bavíme, keď si jasne pamätáme. Keď počujete pieseň z detstva v rádiu a okamžite si spomeniete, kde presne ste boli, čo ste robili a ako ste sa cítili, znovu si prežijete minulosť. To sa volá regresia, jeden z hypnotických fenoménov.


Keď máte okamih „a-ha“ alebo „vrcholný zážitok“. Vaše podvedomie sa vtedy trochu prepisuje a dáva nové veci dohromady, pretože prijímate novú perspektívu. Keď ste úplne zabratí do filmu alebo knihy, alebo predstavenia a aj keď na vedomej rovine viete, že ste v divadle alebo na gauči a nie

v Rokforte, alebo v niekde galaxii veľmi, veľmi ďaleko, otvárate sa navrhovanej realite príbehu a ste v stave hypnózy.


Ak sa prebudíte zo sna o nejakej osobe a hoci viete, že to bol len sen, stále môžete mať pocit, že je táto osoba v miestnosti. Dokonca ak ste sa v tom sne do tej osoby zamilovali, môžete mať pocit reálnej zamilovanosti :). To, čo sa stalo je, že ste boli nakrátko otvorení sugescii v sne, keď ste prechádzali prirodzeným hypogogickým stavom na vašej ceste zo spánku do prebudeniu a bdelosti.


Aj preto si dovolím tvrdiť, že hypnotizovateľný je každý človek a každý si môže využívať výhody hypnózy.




2. Hypnóza nie je spánok.


Hypnóza nie je o bezvedomí. Podľa definície hypnóza nie je skutočný spánok , pretože v spánku človek nie je schopný vôbec reagovať, človek nereaguje na sugescie. Keď spíte, tak jednoducho iba spíte. ( Pred dvesto rokmi, keď lekári začali študovať a používať hypnózu, predpokladali, že to bol druh spánku. Takže veľa slov spojených s hypnózou súvisí so spánkom - „hlbšie“ a príkaz „spite“. Dokonca aj slovo „hypnóza“ pochádza z gréckeho slova pre spánok. Niekedy tieto slová používame pri prehĺbení tranzu aj teraz po dvesto rokoch, aj keď vieme, že hypnóza nie je spánok :).)


V hypnóze si uvedomujete, čo sa deje, čo hovorím a ste si vedomí čo robíte. Najmä pri práci založenej na riešení problémov v hypnóze, musí byť klient vedomý a „prebudený“, pretože to sú ich poznatky, ich jedinečné riešenia problémov a to najcennejšie pre nich.

S tým súvisí skutočnosť, že klient v hypnóze má vždy kontrolu. Hypnotizér vás nemôže prinútiť urobiť čokoľvek, čo nechcete. Vy si vždy vyberáte, či pôjdete do hypnózy, ako hlboko pôjdete a či akceptujete nejaký návrh/sugesciu. V každom z nás existuje nejaká časť, ktorá sa stará o naše bezpečie a chráni nás. Táto časť veľmi dobre rozumie tomu, čo je pre nás prospešné a čo nie. To znamená, že počas hypnoterapie si z terapeutických sugescií vyberiete iba tie sugescie a návrhy, ktoré Vám najviac pomôžu.


Hypnóza vyzerá zvonku, akoby ľudia neprirozene spali, boli v bezvedomí a otrocky poslušní. Ale to je len to, ako to vyzerá. Ľudia, ktorí boli v hypnóze, vedia, že to nie je pravda :) .


Ak to, čo od hypnózy chcete, je mágia, kde vás hypnotizér vyvedie a „opraví“ bez toho, aby ste museli robiť čokoľvek, prekvapí vás skúsenosť so skutočným hypnotizérom.

Hypnóza v najlepšom prípade nie je pasívna. Je interaktívna, pútavá, fascinujúca a niekedy môže byť v emocionálna a trošku náročná. Je to však tiež jeden z najúčinnejších spôsobov odhaľovania, skúmania a riešenia podvedomých presvedčení, skúseností a správania.


Práca, ktorú robíme v hypnóze, nám pomáha preprogramovať nás na taký život, aký chceme žiť, namiesto toho, aby sme podliehali náhodným sugesciám a nechali ich, aby si s z našim životom robili čo chcú. Počas hypnózy vedenej hypnoterapeutom si vyberáme len také sugescie, ktoré nám umožňujú viesť naše životy tak ako si prajeme my.


Poďme spolu odhaliť silu hypnózy. Používate ju celkom prirodzene už teraz a ani o tom neviete! A teraz poďme túto schopnosť využiť na to, aby sa dialo vo vašom živote hlavne to, po čom naozzaj túžite!


1 583 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page