top of page

Hypnoterapia a alopécia areata

Aktualizováno: 28. 10. 2023

Existuje mnoho chorôb, ktoré môžu ovplyvniť naše vlasy. V Medzinárodnom časopise klinickej a experimentálnej hypnózy sa uskutočnila štúdia o účinkoch hypnózy pri liečbe Alopecia Areata a výsledky sa ukázali ako pozitívne.

Jednou z vecí, ktoré robia človeka navonok krajším, sú zdravé vlasy. Môžeme to vidieť na množstve reklám, ktoré propagujú rôzne prípravky na starostlivosť o vlasy a všetky sľubujú zdravé a lesklé vlasy. Je určite nepopierateľné, že zdravé vlasy, ako aj mnoho ďalších znakov, ovplyvňuje celkovú príťažlivosť opačného pohlavia.

Alopécia Areata je definovaná ako stav, pri ktorom stres spôsobuje mierne až veľké "škvrny" vypadávania vlasov na pokožke hlavy. Ďalšou formou alopécie, známej ako Alopecia Universallis , je úplná strata vlasov. Postihnutéhý človek s týmto ochorením stratí vlasy podobne, ako pacienti, ktorí sa podrobujú chemoterapii.

Uskutočnila sa štúdia, aby sa otestovali účinky terapie hypnózou na ľudí trpiacich alopéciou. Subjekty tejto štúdie zahŕňali 28 ľudí s ťažkou alopéciou Areata, u ktorých bola tradičná liečba neúčinná. Dvanásť účastníkov preukázalo významné zlepšenie. To zahŕňalo 4 účastníkov, ktorí mali úplnú stratu vlasov. Spolu s terapiou hypnózy na opätovný rast vlasov boli účastníkom tiež poskytnuté terapie na zníženie stresu. Pretože sa uvádza, že Alopecia Areata je spôsobená zvýšenou úrovňou stresu, sú v tomto prípade užitočné aj cvičenia zamerané na zníženie stresu. Všetky subjekty, ktoré vykázali významné zlepšenie, tiež zaznamenali zmenu úrovne stresu, úzkosti a zníženej úrovne depresie.

Konečný výsledok tejto štúdie ukázal, že hypnoterapia je prospešná nielen pre tých, ktorí trpia vypadávaním vlasov, ale dokonca môže fyzicky aj psychicky zlepšiť stav pacientov.

Z výskumov vieme, že zvýšená úroveň stresu môže spôsobiť vyššiu pravdepodobnosť straty vlasov. Pre ľudí trpiacich Alopecia Areata je problémom nielen stres, ale aj prejavy tejto choroby. Alopecia Areata, okrem plešatých škvŕn, síce neovplyvňuje žiadne iné časti fyzického zdravia pacienta, ale tieto škvrny v spoločnosti posadnutej krásou stačia na to, aby spôsobili vážne psychické problémy a vačší stres. Je to začarovaný kruh a niektorí pacienti preto nemusia byť nikdy skutočne uzdravený tradičnou medicínou. Tu prichádza hypnoterapia. Hypnoterapia je holistická forma liečby, u ktorej sa preukázalo, že vykazuje veľké zlepšenie zdravia človeka zvnútra aj zvonka.


O možnosti pomoci sa informujte TU. Rád vám zodpovieme na vaše otázky.

zdroj: Willemsen, R., a Vanderlinden, J. (2008, júl). Hypnotické prístupy pre alopéciu areata. International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis, 56 (3), 318-333.

296 zobrazení0 komentářů
bottom of page